Foder och tillskott från St Hippolyt

SOM NATUREN SJÄLV

det kompletta hästfodret

Vi är stolta återförsäljare av St Hippolyts och Agrobs produkter.

St Hippolyts hästfoder ligger i tiden

-Det är ett hästfoder som är nästan helt ekologiskt

– Hela fabriken där fodret tillverkas är koldioxidneutral

– Det är ett koncentrerat hästfoder, vilket innebär att man endast behöver ge en liten mängd tillsammans med grovfoder för att täcka in alla näringsämnen inkl vitaminer och mineraler (från 100g/100 kilo kroppsvikt till en häst i underhåll/lätt träning)

-Fodret innehåller örter och andra ingredienser som gynnar hästens magtarmsystem bl.a.

Mångfalden av effektiva och naturliga råvaror i produkterna och den behagliga doften av örter gör St Hippolyts produkter till något helt unikt

Öppettider foderbutik tisdag och torsdag kl 16-18 eller efter överenskommelse: kontakta Martin på telefon: 0708 698242 eller Frida (sms) telefon 0738400417

Vårt Bassortiment: (text och bilder kopierade direkt från St Hippolyts hemsida)

NaturMüsli med örter Full av nyttiga ingredienser, koncentrerat och välsmakande

Denna balanserade müsli är mycket populär bland våra kunder. NaturMüsli är baserad på förgrodda korn- och majsflingor, vilket gör att matsmältningen fungerar på topp. Olika sorters fibrer, kallpressade oljor och oljehaltiga frön gör müslin mycket välsmakande.

NaturMüslin är framtagen speciellt för de nordiska länderna och innehåller flera olika energihaltiga råvaror och växtdelar med högt innehåll av näringsämnen. Den koncentrerade formen gör NaturMüsli till ett attraktivt och ekonomiskt foder, där en liten mängd täcker hästens behov av vitaminer och mineraler. Fibrer från bergshö med många örter ger müslin en bra struktur och bidrar till lång tuggtid vilket ger hästen en bra ätupplevelse.

NATURMÜSLI MED ÖRTER KONCENTRERAT OCH VÄLSMAKANDE TILL ALLROUND ANVÄNDNING
NaturMüsli med örter är ett koncentrerat kompletteringsfoder, där hästen tillförs ett brett spektrum av viktiga näringsämnen från de skonsamt behandlade råvarorna. NaturMüsli kan användas ensam tillsammans med hö eller hösilage. Vid ökat energibehov kan det kompletteras med t.ex. havre, International Sports eller VollwertPellets. NaturMüsli kan användas till de flesta typer av hästar – även hästar i mycket hård träning. Den låga doseringen gör att hästens dagliga stärkelsemängd kan hållas på en låg nivå.

DEN DAGLIGA FODRINGEN
NaturMüsli/Pellets är ett koncentrerat kompletteringsfoder som även i små mängder främjar hästens hälsa. Därmed utgör grovfodret en större och mer betydelsefull del av den samlade dagliga näringsintaget, vilket är i överrensstämmelse med den senaste forskningen inom området. För ett framgångsrikt resultat är kvaliteten på grovfodret därför viktig och speciellt under kalla vintrar, där hästens behov av energi ökar i takt med att temperaturen faller.

LÄTTOMSÄTTLIGA ENERGIKÄLLOR
NaturMüsli med örter har ett högt innehåll av lättomsättlig energi i form av förgroddade, krossade, värmebehandlade korn- och majsflingor, majs- och vetegroddar samt solroskärnor. Dessutom tillför kallpressade växtoljor naturliga, livsviktiga fleromättade fettsyror som gynnar hästens ämnesomsättning, liksom de förgroddade spannmålen säkrar dessa en kontrollerad energifrigivning.

Ett högt innehåll av biologiskt aktiva ämnen säkrar en harmonisk matsmältning. Fibrer från t.ex. bergshö och torkad frukt stimulerar tarmbakteriernas aktivitet och understödjer den bakteriella syntesen av energirika fettsyror och livsviktiga vitaminer.

FÖRSTKLASSIG VITAMINISERING
NaturMüsli med örter tillför en lång rad mineraler och spårämnen. Genom att använda organiskt bundna föreningar tillsammans med oorganiska salter ges en mycket hög upptaglighet, så att även förhållandevis blygsamma mängder täcker hästens normala behov. Tillsammans säkrar det full täckning av hästens mineralbehov, även vid de tillfällen då behoven är långt över minimibehovet.

VÄLAVSTÄMT ÖRTINNEHÅLL
Noggrant utvalda örter stimulerar hästens aptit, tuggaktivitet och matsmältning, så att olika matsmältningsstörningar kan undvikas.

– Naturligt, välsmakande, välbalanserat
– Matsmältningsfrämjande fiberstruktur
– Biologiskt aktiva ämnen
– Organiskt bundna mineraler och spårämnen

SAMMANSÄTTNING
Mältat korn- och majsflingor, betmelass, snittad lucern, äppelmäsk, majsgroddar, vetekli, äppelsirap, havreskalskli, linfrön 2,8 %, örter (pepparmynta, fänkål, koriander, anis) 2,5 %, betfibrer, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor) 2,5 %, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), havreflingor, salt, snittat varmluftstorkat alphö, vindruvkärnextrakt, korngroddar, öljäst, finmalda solroskärnor, magnesiumfumarat, malt, vitlök, himalayasalt, nigellafrön

UTFODRINGSREKOMMENDATION
100-200 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
som komplement till grovfoder och/eller bete. Täckar underhålls-behov för vitaminer och mineraler. 150-200 g per 100 kg kroppsvikt dagligen vid ökat arbete ökas mängden.

NaturMüsli SENIOR

Till seniorhästar och hästar som behöver gå upp i vikt


Harmoni efter många års samarbete
När överlinjen börjar bli lite kantig och de första gråa håren kommit, då kan det finnas ett behov av att understödja hästen med specifika näringsämnen för att bevara hästens vitalitet och livskraft. Vi kan som regel med glädje se tillbaka på många års gemensamma upplevelser. Nu är det dags att säga tack och ge tillbaka.

NaturMüsli SENIOR är en fiberrik müsli, lämplig till känsliga och äldre hästar, såväl som hjälp till tunna hästar att gå upp i vikt.

– Rik på lättsmälta fibrer
– Oljehaltiga råvaror av hög kvalitet
– Högt vitamin- och mineralinnehåll
– Ett brett spektrum av viktiga näringsämnen

VITALITET OCKSÅ HOS DEN ÄLDRE HÄSTEN
Energibehovet faller generellt med åldern, då det krävs mindre av den äldre hästen. Nedsatt arbetsbelastning kan också relateras till sämre hälsa. Det reducerade energibehovet är inte samma sak som ett reducerat behov av näringsämnen. Den äldre hästens matsmältningssystem ställer stora krav på förbearbetningen av råvarorna, så att upptagligheten är så hög som möjligt.

MOTVERKAR FÖR TIDIGT ÅLDRANDE
Med NaturMüsli Senior är ägaren av den äldre hästen på den säkra sidan. Den höga andelen av lättsmälta fibrer och örter kan hjälpa till att jämna ut kvalitetsproblem i grovfodret. En hög andel kallpressade oljor i kombination med flera livsviktiga närings- och spårämnen säkerställer att hästens behov täcks.

När den äldre hästen fodras med skonsamt behandlade råvaror belastas inte hästens system så hårt, vilket bidrar till att ge hästen en god och lång ålderdom. En korrekt fodring är dessutom en förutsättning för att undvika åldersrelaterade sjukdomar såsom allergier, eksem, kronisk bronkit och matsmältningsproblem. NaturMüsli Senior är också lämpligt till andra känsliga och tunna hästar.

SAMMANSÄTTNING
Korn- och majsflingor, betmelass, snittat varmluftstorkad alphö, majsgroddar, snittad lucern, äppelmäsk, äpplesirap, betfibrer, vetekli, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor) 3,3 %, linfrön, havreskalskli, örter (pepparmynta, anis, fänkål) 2,5 %, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), salt, havreflingor 1,4 %, vindruvkärnextrakt, korngroddar, öljäst, magnesiumfumarat, riskli, finmalda solroskärnor 0,3 %, vitlök, himalayasalt, nigellafrön

UTFODRINGSREKOMMENDATION
150-200 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
som komplement till grovfoder och/eller bete.

Vid lägre tilldelning eller vid näringsunderskott rekommenderas dessutom ett dagligt tillskott av Gemüse-Kräuter-Mineralien eller MicroVital. Speciellt hos äldre hästar är det behov av att säkra fibertilldelningen i den dagliga fodringen. Här kan Glyx-Wiese Höcobs eller Glyx-Wiese Senior Fibre rekommenderas. Därutöver kan en daglig måltid med Irish Mash eller Glyx-Mash vara en värdefull hjälp till att upprätthålla en välfungerande tarmflora och ett bra foderupptag.

1 liter = ca 650 g

FÖRPACKNING
Säck 20 kg
1/1 pall 840 kg

 Råprotein10,0 %   Stärkelse22,00 %  
 Råfett5,8 %   Socker8,00 %  
 Råfibrer9,0 %   Kalcium1,45 %  
 Råaska11,0 %   Fosfor0,50 %  
   Magnesium0,50 %  
 Smältbart råprotein85 g/kg   Natrium0,80 %  
 Omsättbar energi10,8 MJ/kg   Lysin0,40 %  
   Methionin0,20 %  
 Vitamin A24.000 IE   Vitamin B1260 mcg  
 Vitamin D32.500 IE   Biotin420 mcg  
 Vitamin E600 mg   Calcium-D-Pantothenat35 mg  
 Vitamin B117 mg   Kolin800 mg  
 Vitamin B220 mg   Niacin75 mg  
 Vitamin B610 mg   Folinsyra6 mg  
 Järn400 mg   Kobolt1,7 mg  
 Zink400 mg   Selen0,7 mg  
 Mangan200 mg   Jod2,0 mg  
 Koppar100 mg     
NaturMüsli SENIOR

NaturMüsli SENIOR

Hesta Mix® Müsli

Foto: Slawik

Foto: Slawik

   
 SUCCÉHISTORIEN 
 m  Det som 1998 började som flera utfodringsförsök på specialraser på islandshäststuteriet Hesta Borg har utvecklats till ett mycket framgångsrikt kompletteringsfoder för många problembelastade hästar:Hesta Mix. Utfodringsrelaterade problem som eksem, immunsystemstörningar, klåda och mentala störningar kunde med en behovsinriktad tilldelning av spårämnen mildras eller helt försvinna. En viktig upptäckt av utfodringens betydelse för den generella hälsan. m

Extra högt innehåll av mikronäringsämnen

Hesta Mix är särskilt lämpligt till barockhästar, ursprungsraser, lättfödda hästar samt hästar som har speciella krav på mineral- och vitalämnesförsörjningen.

– Spårämnen med hög biotillgänglighet
– Snabba resultat
– Med örter, oljor och oljehaltiga frön
– Kan kombineras med andra kompletteringsfoder

BRISTER HAR MÅNGA ANSIKTEN
Många hästar behöver endast en liten mängd kompletteringsfoder för att täcka energibehovet. Det kan ibland betyda att tilldelningen av livsviktiga närings- och uppbyggnadsämnen blir för liten. Många av de vanligaste kompletteringsfodren tar inte hänsyn till denna situation och täcker därmed inte hästens näringsbehov. Följderna är bristsymptom, som kan visa sig på många sätt, bl.a. som nervositet, oro, slitage och upptagningsstörningar, ökad mottaglighet för infektioner, hudproblem, allergier, avmagring, ämnesomsättningsproblem och hormonstörningar.

EXTRA HÖGT INNEHÅLL AV SPÅRÄMNEN
Hesta Mix är ett hästfoder med extra högt innehåll av vitalämnen och mikronäringsämnen i biologisk högupptaglig form. Även vid små mängder foder kan man säkra en behovsinriktad försörjning med organiskt bundna och därmed högupptagliga spårämnen. Tack vare den effektiva upptagligheten i tarmen och den snabba transporten till det aktuella organet kan bristsymptom utjämnas och avhjälpas både snabbt och effektivt.

HESTA MIX MÜSLI
Den välsmakande Hesta Mix Müsli används i stor utstäckning till hästar i arbete, där det finns behov av ökad energi till prestation och styrka till muskulaturen. Fodret innehåller en moderat mängd förgrodd och värmebehandlad spannmål samt spannmålsgroddar som tillför energi, aminosyror av högsta kvalitet samt ökad mängd vitaminer och mineraler. Anpassad efter prestationshästens behov med särskild vikt på örter och antioxidanter för att hästens kropp och muskulatur ska kunna prestera på högsta nivå.

SAMMANSÄTTNING MÜSLI
Mältat korn- og majsflingor, snittad lucern, äppelmäsk, äppelsirap, palatinos, vetekli, havreskalskli, oljefrön (linfrön, solroskärnor, fänkålsfrön, nigellafrön) 2,8 %, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 2,6 %, örter (koriander, salvia, pepparmynta, fänkål, mejram) 2,5 %, betfibrer, majsgroddar, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), vindruvskal, salt, vindruvkärnextrakt, öljäst, vetegroddar, havsalgmjöl, vört, korngroddar, vitlök, ärtprotein, magnesiumacetat, magnesiumsulfat, fruktättika

UTFODRINGSREKOMMENDATION
200-300 g per 100 kg kroppsvikt dagligen.

StrukturE®

Foto: Toffi

Foto: Toffi

Kronan på verket – varje dag

Den effektivitet och kraft som finns i vår Struktur-Energetikum, slår oss fortfarande med häpnad. Detta fina foder ger hästen en näringskälla rik på örter, som den behöver för att upprätthålla ett aktivt immunförsvar och en stark vitalitet. Om det rör sig om näring till hobbyhästen eller tävlingshästen – naturen visar vägen!

NÄRINGSRIK OCH KONCENTRERAD
Struktur-Energetikum är ett välsmakande och näringsrikt müslifoder av de finaste råvarorna såsom en rad olika oljerika frön, havsalger, fruktfibrer och mer än 30 olika örter, som varierar under året. Struktur-Energetikum innehåller naturliga vitaminer, organiskt bundna mineraler och spårämnen så att de dagliga behoven av näringsämnen kan täckas, även genom en relativt liten daglig giva. Det låga stärkelseinnehållet gör också Struktur-Energetikum lämpligt till hästar med muskelproblem, magtarmstörningar eller som är i riskzonen för fång.

– Högt innehåll av bioaktiva örter
– Högt innehåll av organiskt bundna spårämnen
– Rik på värdefulla fettsyror och näringsämnen från växter
– Innehåller uteslutande naturligt vitamin E
– Lågt stärkelseinnhåll men högt energiinnehåll

KRAFTEN FRÅN ÖRTERNA
30 olika örter, som växlar under året, tillför flera sekundära växtämnen. Hit hör t.ex. eteriska oljor, polyphenoler eller flavonoider, för att ge en balanserad, variationsrik utfodring av hästen. Det är välkänt att kryddväxter fungerar matsmältningsfrämjande (pepparmynta, koriander), utrensande och avgiftande (brännässla, björk, fläder) och slemlösande (timjan, fänkål, anis). Teblad, krydd- och läkeörter ingår för att säkra hästens allmänna välbefinnande och ge en bra ämnesomsättning.

MÅNGA ESSENTIELLA FETTSYROR
Struktur-Energetikum innehåller också spannmålsgroddar och oljehaltiga frön. Majs-, korn- och vetegroddar, solrosoch vindruvkärnor, lin-, solros-, fänkåls- och nigellafrön. Alla tillför strukturellt bundna växtoljor, protein av högsta kvalitet, naturliga vitaminer och lecitin. Struktur-Energetikum har därför ett ovanligt högt innehåll av de fysiologiskt viktiga fettsyrorna Ω-3- och Ω-6.

MATSMÄLTNINGSFRÄMJANDE
Öljäst, malt, torkad frukt, bestämda spårämnesföreningar och örter möjliggör en välfungerande probiotisk matsmältning utan uppblåsthet, maximalt skydd av tarmens slemhinnor, en stabil tarmflora och därigenom ett intakt immunförsvar

SAMMANSÄTTNING
Majsgroddar, kornflingor, torkad frukt (äpple, vindruvor, päron), äppelsirap, örter (pepparmynta, mejram, koriander, fänkål, salvia, rölleka, kummin, anis, oregano) 6,8 %, majsflingor, vetekli, snittad lucern, betfibrer, snittat varmlufttorkat alphö, betblast, havreskalskli, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 2,8 %, oljefrön (linfrön, solroskärnor, fänkålsfrön, nigellafrön) 2,6 %, fullkornshavreflingor 2 %, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), havsalgmjöl, korngroddar, salt, vitlök, öljäst, vetegroddar, vindruvkärnextrakt, ättika, himalayasalt

UTFODRINGSREKOMMENDATION
150-300 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
som komplement till grovfoder och/eller bete. Stora hästar med högt energibehov max 1,5 kg dagligen, komplettera evt. med annat energifoder och/eller lite havre. Evt. det enda kompletteringsfodret till hästar med lågt energi

EquiGard®

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Dietiskt foder

Mindre är ofta mer. Det gäller dock inte för livsviktiga näringsämnen.
Framförallt inte när det redan förekommer störningar i kolhydratomsättningen som är fallet vid metabolisk sjukdom. Även om energinivån ska hållas på en moderat nivå är det viktigt att såväl de lättfödda hästarna som svårfödda får tillräckligt med näring för att bevara en aktiv ämnesomsättning och hög vitalitet. Därför behövs en speciell, näringsrik men spannmålsfri fodersammansättning.

TILL SPANNMÅLSFRI FODRING
EquiGard är en helt spannmålsfri fibermüsli till hästar som har behov av en stärkelse- och sockerfattig utfodring. Till denna grupp hör hästar med; Equine Metabolic Syndrome (EMS), fång, Equine Chusing Syndrom (ECS), muskelsjukdomar som korsförlamning och PSSM samt magsårshästar.
– Innehåller ingen spannmål eller melass
– Extremt lågt innehåll av stärkelse och socker
– Högt innehåll av låg-glykemiska fibrer
– Specifik mineralisering för stabilisering av fett- och
sockerämnesomsättningen
– Mycket hög fodervolym och låg energitäthet
– Innehåller örter, havsalger, olja och oljefrön

SUMMAN AV FLERA ÅRS FORSKNING
Aktuella forskningsresultat slår fast att icke-strukturella kolhydrater som spannmålsstärkelse och socker ska ligga på en låg nivå när vi talar om muskelproblem (korsförlamning, PSSM), risk för fång, ämnesomsättningsproblem som Equine Metabolic Syndrome (EMS) eller Cushing’s Syndrom. EquiGard innehåller ca 80 % mindre stärkelse och socker än havre, även energiinnehållet är lågt. Högt presterande eller magra hästar bör få det högre energibehovet företrädesvis täckt med naturliga oljor, oljehaltiga frön och fermenterbara fibrer. Därför rekommenderas en kombination av Struktur-Energetikum och HippoLinol/Leinöl.

REGULATORER FÖR FETT- OCH
SOCKERÄMNESOMSÄTTNINGEN

Speciellt viktiga för stabiliseringen och förbättringen av insulinfunktionen, kolhydrat- och fettomsättningen är ämnen som magnesium, zink, koppar, mangan, selen, Ω-3-fettsyror, lecitin och antioxidanter som vitamin
E och bioflavonoider. Därför har vi med EquiGard lagt vikt vid ett balanserat förhållande mellan de funktionella mikronäringsämnena, liksom ett högre innehåll av lättsmälta, strukturella kolhydrater samt värdefulla fettsyror.

FIBERMÜSLI ELLER PELLETS?
EquiGard finns som müsli eller pellets som passar bra till stallar där det används foderautomater. Dessa små pellets passar till alla typer av automater på marknaden. Ytterligare information på hemsidan.

Finns som fibermusli eller pellets, som passar till alla typer av automater.

SAMMANSÄTTNING EQUIGARD MÜSLI
Snittat varmluftstorkat alphö (lågglykemiskt) 22 %, äppelmäsk, betfibrer, linfrön 4,4 %, äppelsirap, majsgroddar, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 3,5 %, örter (kamomill, fänkål, rosmarin, koriander, bockhornsklöverfrön, mariatistel) 3 %, snittad lucern, öljäst, isomaltos prebiotisk 1,5 %, vindruvkärnextrakt, riskli, salt, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), morötter, vitlök, havsalgmjöl

SAMMANSÄTTNING EQUIGARD PELLETS
Snittat varmluftstorkat alpehö (lågglykemiskt) 21 %, äppelmäsk, betfibrer, majsgroddar, linfrön 5%, riskli, öljäst, havreskalskli, äppelsirap, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 2,5 %, örter (kamomill, fänkål, rosmarin, koriander, bockhornsklöverfrön, mariatistel) 2 %, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), snittad lucern, isomaltos prebiotisk 1,5 %, salt, vindruvkärnextrakt, vitlök, havsalgmjöl

UTFODRINGSREKOMMENDATIONER
200–350 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
som komplement till grovfoder och/eller bete.

1 liter = ca 400 g (EquiGard Müsli)
1 liter = ca 800 g (EquiGard Classic)


FÖRPACKNING
Müsli:
Säck 20 kg
1/1 pall 840 kg
Pellets:
Säck 25 kg
1/1 pall 825 kg

 Müsli  Pellets  
 Råprotein9,6 %  11,8 %  
 Råfett8,0 %  7,5 %  
 Råfibrer17,0 %  17,0 %  
 Råaska12,5 %  10,0 %  
   
 Smältbart råprotein77 g/kg  91 g/kg  
 Omsättbar energi7,4 MJ/kg  7,5 MJ/kg  
   
 Stärkelse3,00 %  3,0 %  
 Socker6,00 %  7,0 %  
 Kalcium1,20 %  1,5 %  
 Fosfor0,50 %  0,5 %  
 Magnesium0,60 %  0,5 %  
 Natrium0,45 %  0,8 %  
 Lysin0,50 %  0,5 %  
 Methionin0,50 %  0,5 %  
 Müsli  Pellets  
 Vitamin A16.000 IE  16.000 IE  
 Vitamin D31.700 IE  1.700 IE  
 Vitamin E580 mg  550 mg  
 Vitamin B111 mg  11 mg  
 Vitamin B2 15 mg  15 mg  
 Vitamin B67 mg  7 mg  
 Vitamin B1240 mcg  40 mcg  
 Biotin250 mcg  250 mcg  
 Calcium-D-Pantothenat18 mg  25 mg  
 Kolin200 mg  200 mg  
 Niacin37 mg  60 mg  
 Folinsyra4 mg  6 mg  
 Müsli  Pellets  
 Järn200 mg  200 mg  
 Zink300 mg  300 mg  
 Mangan300 mg  300 mg  
 Koppar35 mg  35 mg  
 Kobolt 2,0 mg  2,5 mg  
 Selen1,2 mg  1,0 mg  
 JOd2,0 mg  1,2 mg  
EquiGard Müsli

EquiGard Müsli


Performance Fiber High Protein®

Erika Sjöström - Foto: Bo Österlund

Erika Sjöström – Foto: Bo Österlund

Proteintillskottet som balanserar ett grovfoder med lågt proteininnehåll

Grovfodret ska utgöra den största delen av hästens fodring. Genom grovfodret får hästen i sig fibrer som är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam tarmflora och en välfungerande
matsmältning.

HÖANALYS
Jord, växtförhållanden och inte minst de aktuella skördeförhållandena är avgörande för näringsinnehållet i grovfodret. Det handlar om både vitaminer, mineraler och spårämnen samt hur mycket energi, protein och socker grovfodret innehåller. Grovfodret utgör den största delen av hästens dagliga foder och det är därför väldigt viktigt att ha en analys på näringsinnehållet i det hö/hösilage som den fodras med. En korrekt analys gör det möjligt att utarbeta en lämplig foderstat och komplettera med rätt näringsämnen för att få en frisk och stark häst som kan prestera maximalt på tävlingsbanorna.

UTVALDA FIBRER
Performance Fibre High Protein är ett koncentrerat och fiberbaserat proteintillskott som används för att komplettera ett grovfoder med lågt innehåll av smältbart råprotein. Den innehåller bland annat GMO-fri Palatin soja, som är specialbehandlad och odlas lokalt nära foderfabriken i Tyskland. Den har ett högt innehåll av smältbart råprotein och essentiella aminosyror och tillför dubbelt så många aminosyror som t.ex. lucern. Lättsmältbara fibrer från olika källor som t.ex. lucern, rotfrukter och äpplen ger en stor variation i utfodringen samt en stabil matsmältning.

Högt innehåll av:
– Smältbart råprotein
– Essentiella aminosyror
– Lättsmältbara fibrer
– Lågt socker -/stärkelseinnehåll

BRED ANVÄNDNING
Performance Fibre High Protein är välsmakande och kan användas i de fall där det finns ett ökat proteinbehov.

– Tävlingshästar med högt proteinbehov för att understödja muskeluppbyggnad och muskelfunktion
– Avelsston för att bevara vitalitet och muskelmassa
– Unghästar som växer
– Hästar under inridning
– Muskelfattiga hästar

SAMMANSÄTTNING
Fibrer (lucern, bet, äpple), protein (ärtprotein, potatisprotein, sojaflingor hydrotermisk förbehandlade (GMO-fri), vetekli, majsgroddar, öljäst, havreskalskli, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor), kornflingor, salt, algkalk, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), finmalda linfrön och solroskärnor, magnesiumfumarat, örter (koriander, persilja, mejram, pepparmynta), malt, ättika

UTFODRINGSREKOMMENDATION
100-200 g per 100 kg kroppsvikt dagligen. Ges som komplement till hästens ordinarie grovfoder för att öka protein- och fiberinnehållet.
Vi rekommenderar alltid att Performance Fiber High Protein blötläggs innan utfodring.

1 liter = ca 750 g

FÖRPACKNING
Säck 25 kg
1/1 pall 825 kg

 Råprotein25,0 %   Stärkelse6,0 %  
 Råfett9,2 %   Socker3,0 %  
 Råfibrer19,0 %   Kalcium2,0 %  
 Råaska7,5 %   Fosfor0,5 %  
   Magnesium0,2 %  
 Smältbart råprotein210 g/kg   Natrium0,2 %  
 Omsättbar energi9,4 MJ/kg   Lysin2,3 %  
   Methionin0,6 %  
 Vitamin A7.000 IE   Vitamin B1215 mcg  
 Vitamin D3750 IE   Biotin300 mcg  
 Vitamin E130 mg   Calcium-D-Pantothenat24 mg  
 Vitamin B110 mg   Kolin1.100 mg  
 Vitamin B225 mg   Niacin70 mg  
 Vitamin B610 mg   Folinsyra4 mg  
 Järn300 mg   Kobolt1,8 mg  
 Zink200 mg   Selen0,5 mg  
 Mangan200 mg   Jod0,4 mg  
 Koppar60 mg     
Performance Fibre High Protein

Performance Fibre High Protein

Irish Mash®

Foto: Slawik

Foto: Slawik

Balsam för kropp och själ

Vägen till hjärtat går genom magen
Det vet alla som har serverat en doftande portion
mash till sin häst. Hästen svarar med en tillfredställande frustning och visar tydlig vällust medan den äter. Men mash är inte bara välsmakande, den stimulerar också både ämnesomsättningen och matsmältningen och hjälper snabbt hästen på benen efter sjukdom.

Denna ytterst välsmakande fiberblandning, som är så lätt att tillreda, stimulerar matsmältningen och ämnesomsättningen. Irish Mash bör alltid vara en del av foderstaten på vilodagar, under pälsbyte, efter hårt arbete och under sjukdom.

– Snabb tillredning, kan också blandas i kallt vatten
– Matsmältningsfrämjande och dietiskt
– Med naturliga äpple- och druvbeståndsdelar
– Hög smaklighet

ETT FODER MED TRADITIONER
I århundraden har mash använts efter hårt arbete, under konvalescensperioder eller för att förebygga kolik. Den ljumma, flytande grötliknande massan av linfrön och vetekli är aptitfrämjande, stimulerar mikroorganismerna i grovtarmen och förbättrar därmed hela ämnesomsättningen. Irish Mash är mycket välsmakande och liknar det ursprungliga receptet med vetekli och linfrön. Men samtidigt är Irish Mash vidareutvecklad efter de senaste forskningsrönen. De gula linfröna gör, tack vare en mycket skonsam krosstryckning, det möjligt att tillbereda mashen utan kokning vilket bevarar många viktiga näringsämnen. Matsmältningen och den dietiska effekten beror på det låga innehållet av stärkelse, innehållet av vört, koriander och öljäst.

FÖR BÄTTRE MATSMÄLTNING OCH ÅTERHÄMTNING
Med sin dietiska sammansättning utgör Irish Mash en hjälp för mag- och tarmsystemet. Tack vare sina tarmvårdande egenskaper kan den förbättra foderutnyttjandet hos hästar som har svårt att hålla hullet. Hästarna älskar Irish Mash så mycket att det är speciellt användbart som första måltid efter kolik, operationer, svåra sjukdomar, vid sviktande aptit och vid tuggproblem. Irish Mash understödjer återhämtningen efter tävling, betäckning och efter fölning, likaså är det ytterst gynnsamt under pälsbyte. Det är också lämpligt för hästar som behöver få i sig mer vätska, då ger du Irish Mash med mer vatten.

SAMMANSÄTTNING
Vetekli, kornflingor, lättkrossade oljefrön (linfrön, solroskärnor) 9,2 %, fullkornshavreflingor 9 %, majsflingor, äppelmäsk, betblast, betfibrer, snittat varmluftstorkat alphö, vindruveskal, äppelsirap, öljäst 1,4 %, salt, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 1 %, majsgroddar, koriander, äpplevinäger, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), vört 1 %, vindruvkärnextrakt

UTFODRINGSREKOMMENDATION
70 -200 g Irish Mash per 100 kg kroppsvikt 
blandas i 1,5-2 gånger så mycket ljummet vatten. Låt stå i ca 15 minuter innan utfodring. Under sommaren kan kallt vatten användas, låt då mashen stå i 30 min innan utfodring. Ges 1-3 gånger per vecka, vid behov kan en mindre mängd ges dagligen.

1 liter = ca 550 g

FÖRPACKNING
Säck 7,5 kg
Säck 15 kg
1/1 pall 630 kg

      
 VÅR REKOMMENDATION 
 m Ännu mer välsmakande och näringsrik är Irish Mash tillsammans med EquiMall Forte. Till spannmålskänsliga hästar rekommenderar vi vår spannmålsfria Glyx-Mash.m
     
 Råprotein12,0 %   Kalcium0,40 %  
 Råfett5,0 %   Fosfor0,50 %  
 Råfibrer9,5 %   Magnesium0,20 %  
 Råaska7,0 %   Natrium0,60 %  
    
 Stärkelse22,30 %   Kolin total1.000 mg/kg  
 Socker9,00 %   Niacin total90 mg/kg  
   Järn total600 mg/kg  
 Smältbart råprotein92 g/kg   Mangan total80 mg/kg  
 Omsättbar energi9,4 MJ/kg     
    
 Vitamin A7.200 IE   Vitamin B1220 mcg  
 Vitamin D3800 IE   Biotin200 mcg  
 Vitamin E50 mg   Calcium-D-Pantothenat20 mg  
 Vitamin B18 mg   Kolin250 mg  
 Vitamin B26 mg   Niacin30 mg  
 Vitamin B65 mg   Folinsyra2,5 mg  
 Järn20 mg   Koppar12 mg  
 Zink90 mg   Selen0,4 mg  
 Mangan30 mg   Jod0,5 mg  
 Kiselgur10.000 mg 
Irish Mash

Irish Mash

Glyx-Wiese Luzerne Mix

Förstklassigt snittat grovfoder

Luzerne Mix är ett hygieniskt förarbetat grovfoder med lucern och grönhavre. Den mycket stabila kvaliteten gör den ytterst användbar och praktisk att hantera.

– Skonsamt torkat
– Hög hygienisk status
– Enhetlig kvalitet
– Högt energi- och proteininnehåll
– Stimulerar matlusten

Luzerne mix har ett högt innehåll av fermenterbara fibrer, aminosyror och oljor och den har därför många användningsmöjligheter
i tävlings- och avelssammanhang. Spannmålsmängden kan reduceras och fiberdelen i den totala foderstaten kan ökas.
Genom att blanda den snittade lucernen i kompletteringsfodret ökas volymen, tuggtiden förlängs och matsmältningen förbättras

SAMMANSÄTTNING
70 % lucern, grönhavre, vegetabilisk olja

UTFODRINGSREKOMMENDATION
150-500 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
tillsammans med ett näringsrikt grovfoder av god kvalitet. Luzerne Mix kan användas som ersättning för kompletteringsfoder och spannmål.

1 liter = ca 200 g

FÖRPACKNING
Bal 18 kg
1/1 pall 594 kg

 Råprotein12,0 %   Stärkelse3,0 %  
 Råfett2,4 %   Socker7,0 %  
 Råfibrer32,0 %   Kalcium1,2 %  
 Råaska10,9 %   Fosfor0,3 %  
   Magnesium0,3 %  
 Smältbart råprotein82 g/kg   Natrium0,1 %  
 Omsättbar energi8,9 MJ/kg   Kalium2,1 %  
 Vitamin D3980 IE   Vitamin E110 mg  
   Caroten112 mg  
 Järn615 mg   Koppar9,0 mg  
 Zink22 mg   Selen0,3 mg  
 Mangan33 mg   Kobolt1,0 mg

Gemüse-Kräuter-Mineralien

Mineraler till avel och uppfödning samt när det behövs extra mineraler

Gemüse-Kräuter-Mineralien är ett perfekt mineralfoder till avel och uppfödning samt till hästar som fodras med en stor mängd spannmål.

– Högt innehåll av kalcium och marina näringsbärare
– Välsmakande tack vare vitalämneshaltiga råvaror
– Mycket bredspektrad sammansättning
– Pelleterad

Gemüse-Kräuter-Mineralien är baserad på naturlig algkalk. Ett högt kalciuminnehåll är viktigt när hästar fodras med stora mängder spannmål där det är nödvändigt att justera kalcium/fosforförhållandet. Också dräktiga eller lakterande ston samt unghästar under uppväxt kan ha nytta av detta mineraltillskott. Gemüse-Kräuter-Mineralien innehåller alla viktiga mineraler, spårämnen och vitaminer samt essentiella aminosyror i ett noggrant avstämt inbördes förhållande.

Torkad frukt, växtgroddar och örter ger en god smaklighet och en bra matsmältning med efterföljande hög upptaglighet av mineraler och aktiva substanser till blodet. Till hästar som inte är i avel eller uppfödning, eller där fodret inte enbart består av rent spannmål, rekommenderas i stället SemperCube, medan hästar med spårämnesrelaterade ämnesomsättningsproblem bör tilldelas MicroVital, GlucoGard® eller GlandoGard.

SAMMANSÄTTNING
Kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), dikalciumfosfat (mineraliskt), havsalgmjöl, salt, kornflingor, majsgroddar, äppelmäsk, magnesiumfumarat, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor) 3,8 %, örter (pepparmynta, koriander) 3 %, finmalda oljefrön (linfrön, solroskärnor, fänkålfrön, nigellafrön) 2,8 %, öljäst, äppelsirap, morötter, rödbetor, ärtprotein, havreflingor, kanel

UTFODRINGSREKOMMENDATION
20-25 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
som komplement till grovfoder och/eller bete.

1 mått = ca 150 g

FÖRPACKNING
Hink 10 kg
Säck 25 kg

 Råprotein4,7 %   Stärkelse6,5 %  
 Råfett5,5 %   Socker2,0 %  
 Råfibrer4,5 %   Kalcium13,5 %  
 Råaska52,0 %   Fosfor2,7 %  
 Aska, olöslig i saltsyra4,8 %   Magnesium3,0 %  
   Natrium3,6 %  
 Vitamin A270.000 IE   Vitamin B12680 mcg  
 Vitamin D330.000 IE   Biotin5.000 mcg  
 Vitamin E5.300 mg   Calcium-D-Pantothenat290 mg  
 Vitamin B1270 mg   Kolin4.500 mg  
 Vitamin B2380 mg   Niacin600 mg  
 Vitamin B6195 mg   Folinsyra70 mg  
 Järn1.000 mg   Kobolt4 mg  
 Zink2.500 mg   Selen11 mg  
 Mangan1.100 mg   Jod11 mg  
 Koppar700 mg     
Gemüse-Kräuter-Mineralien

Gemüse-Kräuter-Mineralien

SemperCube®

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Den spannmålsfria mineraltärningen

SemperCube är en mycket hanteringsvänlig mineraltärning, som är speciellt lämplig som mineraltillskott till hästar på bete, där det inte ges något kompletteringsfoder eller till hästar som står på en ren grovfoderdiet.

– Enkel dosering till hästar på bete
– Praktiskt tärningsformat
– Högt innehåll av spårämnen
– Målinriktad näringstilldelning

SemperCube kan lätt läggas i fickan, så det är enkelt att ge hästen på bete eller individuellt i flocken. SemperCube ger en behovsinriktad vitamin- och mineraldosering tack vare de förstklassiga råvaror som oljefrön, morötter, torkad frukt och grönsaker. Genom dessa ingredienser får hästen i sig naturliga vitaminer och spårämnen i ursprunglig bindningsform, varmed upptagligheten och utnyttjandet optimeras. Jämfört med mineralslicksten har SemperCube fördelen att näringsämnena kan tillföras i precis rätt mängder.

SemperCube är också lämpligt till hästar som pga. en låg fodermängd behöver ytterligare mineraler

SAMMANSÄTTNING
Ärtflingor 25 %, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), havsalgmjöl, fruktmäsk (äpple/druvor), snittat varmluftstorkat alphö, betfiber, äppelsirap, salt, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor), avbittrade sojaflingor, lättkrossade oljefrön (linfrön, solroskärnor, fänkålsfrön) 3,2 %, persilja, magnesiumacetat, örter (koriander, gurkmeja, hagtorn) 1 %, morötter, öljäst, bananmjöl, vitlök

UTFODRINGSREKOMMENDATION
Ca 15-25 g per 100 kg kroppsvikt dagligen som komplement till grovfoder och/eller bete.

1 tärning = ca 5 g

 Råprotein21,0 %   Kalcium9,20 %  
 Råfett6,8 %   Fosfor2,00 %  
 Råfibrer5,7 %   Magnesium  1,60 %  
 Råaska36,0 %   Natrium2,20 %  
 Aska, olöslig i saltsyra4,4 %   Lysin0,15 %  
 Stärkelse1,1 %   Methionin0,25 %  
 Socker5,1 %    
    
 Smältbart råprotein165 g/kg    
 Smältbar energi8,18 MJ/kg    
 Omsättbar energi6,39 MJ/kg    
 Vitamin A130.000 IE   Vitamin B12300 mcg  
 Vitamin D314.500 IE   Biotin1.500 mcg  
 Vitamin E2.000 mg   Calcium-D-Pantothenat150 mg  
 Vitamin B174 mg   Kolin5.000 mg  
 Vitamin B280 mg   Niacin300 mg  
 Vitamin B640 mg   Folinsyra36 mg  
 Järn1.500 mg   Kobolt2 mg  
 Zink3.300 mg   Selen5 mg  
 Mangan2.700 mg   Jod18 mg  
 Koppar650 mg     
SemperCube

SemperCube

Anti-Stress Kräuterpellets

Kompletteringsfoder till hästar

Den välkända örtblandningen med valeriana och magnesium
– Ökar hästens mentala stabilitet
– Med styrkan av lugnande örter, magnesium och B-vitaminer
– För minskad stress vid stallbyte och boxvila

Anti-Stress örtpellets är en beprövad örtblandning för att förbättra hästens mentala stabilitet i stressade situationer.
Användningen av lugnande läke- och kryddörter i tillskott till hästar har länge visat sig värdefullt för minskad nervositet, oro och stress. Utöver valeriana är passionsblomma, sibirisk ginseng, humle, melissa och lavendel mest kända. Mariatistel stödjer leverns avgiftning då ett välfungerade avgiftningssystem är basen för ett välfungerande nervfunktion.
Även en B-vitamin brist hos hästen kan leda till ökad nervositet och stress tendenser. Ett stabilt nervsystem är grunden för ett balanserat temperament hos hästen.

SAMMANSÄTTNING
Örter (valeriana, pepparmynta, passionsblomma, lavendel, meliss, taigarot (sibirisk ginseng), johannesört, mariatistel, rosmarin, hagtorn, gurkmeja 40 %, finmalda linfrön, magnesiumfumarat/acetat, sojaflingor hydrotermisk förbehandlade (GMO-fri), majsgroddar, havsalgmjöl, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor), äppelsirap, humle, kornflingor, äppelmäsk, salt, ättika

UTFODRINGSREKOMMENDATION
10-20 g per 100 kg kroppsvikt dagligen.

Observera: Är inte tillräcklig för fulltäckande mineralintag. Rekommenderad användning under ca 2-4 veckor.
Före användning eller före långvarig utfodring rekommenderas att konsultera en fackman.
Karenstid för tävlingshästar: 48 timmar.

Detta kompletteringsfoder innehåller ett högre innehåll av vitaminer och spårämnen än ett vanligt fullfoder och ska därför bara utgöra 20 % av hästens dagliga foderstat (inklusive hö). Vänligen följ utfodringsrekommendationen.

1 mått = ca 120 g.

FÖRPACKNING
Hink 3 kg

Biotin® Mixture

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Näringsämnen till förbättring av hovarna

Zink, jäst och kobolt
Byggstenar för kroppens egen biotinbildning

En mycket effektiv kombination av biotin, vetegroddar, spårämnen och utvalda örter som stödjer kroppens eget biotin. Biotinblandningen med organiskt bundet zink, öljäst, jäst spannmål, spannmålsgroddar, linfrö, svavelinnehållande aminosyror och nigellafrö bidrar med en bred sammansättning av näringsämnen för att stimulera tillväxt och kvalitet i den framväxande hovens horn. I särskilt svåra fall kan Ungulat också användas.

Snabb utjämning
Spruckna, spröda eller mjuka hovar, bristan-de tillväxt eller röta kan bero på näringsbrist, med för lite tillförsel av biotin – ett vattenlösligt vitamin från B-vitamingruppen.
Hästen är av naturen kapabel, att med hjälp av sin egen tarmflora, bilda B-vitaminer. En korrekt, biologiskt komlett tarmflora är således helt avgörande för, tt hästen kan bilda tillräckligt med Biotin. För lite grovfoder eller för dålig kvalitet kan leda till massiva matsmätningsstörningar med risk för att det bildas otillräckligt med Biotin med hjälp av tarmfloran. Andra tecken på biotinbrist kan vara hudproblem, muskelspänningar, nervositet och sviktande prestationer.
Biotin är en nyckelvitamin för att främja huvudnäriingsämnenas ämnesomsättning och kan i
m ånga fall ge en tydlig förbättring av hovhornets kvalitet.
St. Hippolyt Biotin Hoof Mixture är en mycket effektiv kombination av biotin, vitalämnesrika
vetespiror, en speciellt effektiv inblandning av vitaminer och spårämnen såsom organiskt bunten zink, öljäst, maltat korn och svavelhaltiga aminosyror.

HORSE CARE – Är en mycket effektiv kombination av biotin, näringsrika vetegroddar, spårämnen samt utvalda matsmältnings- och ämnesomsättningsstimulerande örter som understödjer kroppens egen biotinsyntes. Dessutom innehåller Biotin Hoof Mixture organiskt bunden zink, öljäst, fermenterad spannmål, spannmålsgroddar, linfrön, svavelhaltiga aminosyror och nigellafrön, som tillför ett omfattande urval av näringsämnen som stimulerar tillväxt och kvalitet i det framväxande hovhornet. Pelleterat för lätt utfodring. Vid speciellt besvärliga tillfällen kan Ungulat hovkur vara en värdefull hjälp för hela hovkomplexet.

SAMMANSÄTTNING
Oljefrön (linfrön, solroskärnor, nigellafrön) 15 %, majsgroddar, öljäst, malt, kallpressade oljefrön (linfrön, solroskärnor, majsgroddar) 7 %, morötter, kornflingor, methionin, vindruvskärnextrakt, ärtprotein, örter (persilja, koriander, mariatistel, kamomill)

UTFODRINGSREKOMMENDATION
1-3 g per 100 kg kroppsvikt dagligen. 
Vid behov kan det ges dubbelt mängd. Ges tillsammans med det vanliga fodret.

FÖRPACKNING
Burk 1 kg

 Råprotein20,0 %   Kalcium0,8 %  
 Råfett12,0 %   Fosfor0,6 %  
 Råfibrer5,0 %   Natrium0,1 %  
 Råaska12,5 %   Methionin5,0 %  
 Vitamin A170.000 IE   Vitamin B123.000 mcg  
 Vitamin D318.000 IE   Biotin2.000.000 mcg  
 Vitamin E2.600 mg   Calcium-D-Pantothenat200 mg  
 Vitamin C1.500 mg   Kolin7.000 mg  
 Vitamin B1700 mg   Niacin400 mg  
 Vitamin B21.200 mg   Folinsyra50 mg  
 Vitamin B6600 mg    
 Järn800 mg   Kobolt24 mg  
 Zink2.500 mg   Selen4 mg  
 Mangan600 mg   Jod11 mg  
 Koppar240 mg     

EquiMall® forte

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Malt-jäst-koncentrat med örter
Ingen vanlig Maltöl

Genom århundraden har malt använts som ett aptitstimulerande medel som ger styrka – även i hästnäringen. Här är malt speciellt effektiv för att understödja prestationer, ge ökad matlust och vackrare utseende.

Detta koncentrerade, flytande malt-jäst-extrakt innehåller fem olika maltsorter, fina örter och hydrolyserad jäst.

SÅ UPPSTÅR MALT
Malt är spannmål som är grott under noggrann kontroll och lufttorkats efter att grodden har tagits bort. Under denna groddningsprocess bildas många enzymer som ska ombilda spannmålets näringsämnen till upplöst form som därefter tjänar som näring för groddens tillväxt. Efter torkning är den bildade gröna malten helt lagerstabil och enzymaktiviteten fullt bevarad. Efter en lång och skonsam torkningsprocess uppnås den gyllene eller bruna färgen och den typiska, ros- tade aromen.

EXTRAKT AV DE FINASTE MALTSORTERNA
Fem olika maltsorter mals och mäskas med vatten. Noggrann kontroll av temperaturen aktiverar enzymerna och den långsamma processen bidrar till att det bildas en lång rad vitala närings- och aktiva ämnen.
Det uppstår bland annat en lång rad näringsrika sockerföreningar samt primära smakämnen, olika flyktiga organiska syror, polyfenoler och spaltningsprodukter från proteinföreningar samt nukleotidföreningar.

ÖRTER, ENZYMER OCH ANTIOXIDANTER
De tillsatta kryddorna och örterna ger en mycket fin smak och tillsammans med de aktiva maltenzymerna är de med till att understödja matsmältningen. EquiMall forte innehåller en rad naturliga fenolföreningar med hög antioxidativ effekt och bidrar härmed till att skydda hjärta, blodkärl, muskulatur, hud och nervsystemet.

EN REN NATURPRODUKT
Medan en maltöl innehåller tillsatt socker, karamell och kolsyra, så är EquiMall forte en helt ren och alkoholfri naturprodukt. Den mörka färgen och den söta smaken kommer från den mycket höga maltandelen. Den tillsatta, flytande öljästen främjar bildandet av ytterligare vitalämnen. I samband med denna process blir vattnet skonsamt avångat vid låg temperatur. Denna process säkrar lång hållbarhet av produkten även utan konserveringsmedel.

Med sitt naturligt höga innehåll av B-vitaminer är EquiMall forte speciellt lämpligt för en skadad tarmflora och till hästar med generellt svaga prestationer.

Vattenreduktion genom skonsam avångning gör EquiMall forte koncentrerad fyra gånger och fylls i en 700 g flaska. EquiMall forte är:

– Aptit- och matsmältningsfrämjande
– Välsmakande och näringsrik
– Främjar musklernas energiproduktion
– Utan tillsatt socker
– Utan tillsatt kolsyra

Och är speciellt lämplig till:

– Alla hästar på toppnivå, stressade och nervösa hästar
– Till hingstar och ston innan betäckning
– Till avelsston och avvanda föl
– Till hästar under rekonvalescens
– Till äldre hästar
– Vid sviktande aptit och foderbyte
– Vid sviktande immunförsvar
– Vid matsmältningsstörningar
– Under pälsbyte

SAMMANSÄTTNING
Malt 90 %, öljäst 5 %, örter 5 %, (basilikum, citrongräs, rosmarin, fänkålfrön, pepparmynta)

UTFODRINGSREKOMMENDATION
7-20 ml per 100 kg kroppsvikt dagligen. 
Ges tillsammans med fodret eller utspädd med vatten.

FÖRPACKNING
Flaska 700 g

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

 Råprotein1,0 %  
 Råfett0,0 %  
 Råfibrer0,0 %  ​
 Råaska5,0 %  
 Totalsocker78,0 %  


Lamin® forte

Foto: Slawik

Foto: Slawik

Tillskott mot inflammationer och bristande vitalitet

Inflammationer, slitage på vävnader och sviktande återhämtningsegenskaper – många hästar kämpar med sekundära hälsoproblem. Hälta, muskelspänningar, hosta, hud- och matsmältningsproblem kan vålla hästen stora problem. Och det är inte bara tävlingshästar och seniorer som drabbas. Hos många hästar handlar det först och främst om underskott på näringsämnen som gör att inflammationsprocesserna inte kan hållas i schack och att slitaget i vävnaderna går för snabbt. Med ett tillskott som har högt innehåll av örter och andra vitalämnen är det lyckligtvis möjligt att öka chanserna för celler och organ att hållas friska, så att för tidiga förslitningsprocesser kan undvikas.

Näringsbyggstenar mot tendenser till inflammationer i leder, rygg, luftvägar, matsmältningssystem och andra organ samt vid bristande vitalitet och återhämtning.

– Glykonnäringsämnen från havsalger
– Regulativa sekundära växtämnen från örter och linfrön
– Antioxidativt cellskydd från frukt, kryddväxter, vitaminer och spårämnen

ÄMNESOMSÄTTNINGENS PÅVERKAN AV BRISTER
Ämnesomsättningen och immunsystemet försvagas vid långvarig brist på spårämnen. Det uppstår då en ökad risk för felfunktioner. Följderna kan vara sviktande prestationer, reducerad effekt vid återuppbyggnad samt benägenhet till inflammationer och infektioner i lederna, de inre organen samt hud och slemhinnor. Speciellt utsatta är tävlingshästar samt avelshästar, seniorer och alla hästar som endast fodras med grovfoder och spannmål. En brist på essentiella fettsyror, vegetabiliska antioxidanter, glykoproteiner samt spårämnen
kan öka risken för sämre läkning efter vävnadsskador och detta kan leda till kroniska problem.

KRAFTEN FRÅN HAVET
De bruna havsalgerna är extra intressanta tack vare den unika näringsämnessammansättningen. Cellväggen hos dessa havsalger innehåller specifika kolhydratbindningar (glykonäringsämnen), som påminner mycket om de så kallade glykoproteiner, som förekommer på ovansidan av cellmembranen hos däggdjur. Havsalger med sitt stora innehåll av naturliga mineraler, spårämnen, vitaminer, aminosyror, sällsynta kolhydrater och sekundära växtämnen har ett mycket gynnsamt inflytande på vissa bristsymptom hos hästen. Det gäller speciellt utjämning av underskott som hänger ihop med ämnesomsättningen och immunförsvaret.

MIKRONÄRINGSÄMNEN FRÅN FRUKT OCH ÖRTER
Frukt och många kryddväxter innehåller antioxidanter som på flera sätt motverkar olika inflammationsmekanismer, nämligen den aggressiva effekten av fria radikaler. Dessa ämnen tillsammans med vitamin E från växtoljor, Ω-3-fettsyror från linfrön och tillsatta spårämnen, bidrar mycket effektivt till motståndskraften i vävnaderna och hela organismen.

SAMMANSÄTTNING
Kornflingor, havsalgmjöl, majsgroddar, öljäst 6 %, kamomill, linfrö, kallpressade oljor (linfrö, solroskärnor) 5 %, gurkmeja, betblast, morötter, mariatistel, vindruvskärnekstrakt, äppelmäsk, kalciumkarbonat (marint och mineralsk), salt, korngrodda

UTFODRINGSREKOMMENDATION
15–20 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
tillsammans med det vanliga fodret. För att säkra acceptans, fodra in i små mängder.

OBS: Täcker inte hästens grundläggande mineralbehov.

1 mått = ca 110 g

FÖRPACKNING
Hink 3 och 10 kg

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

 Råprotein14,0 %   Kalcium1,0 %  
 Råfett7,3 %   Fosfor0,3 %  
 Råfibrer8,5 %   Natrium0,3 %  
 Råaska11,5 %    

NÄRINGSFYSIOLOGISKA TILLSATSÄMNEN PER KG

 Vitamin E2.400 mg 
 Vitamin C ascorbinsyra1.000 mg 
 Zink1.800 mg 
 Mangan1.400 mg 
 Koppar 300 mg 
 Selen6 mg 
Lamin forte

Lamin forte

LinuStar®

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

För en strålande päls och bra matsmältning

Böljande man, tjock och glansfull svans, silkesmjuk päls, skinande och strålande – det är sinnebilden av skönheten hos en häst som väcker beundran hos hästmänniskor. Pälsens glans och tillstånd är tecken på att hästens hälsa är på topp.

De gyllengula linfröna har fått en skonsam, patenterad krossning och ger hästen en silkesblank päls. LinuStar är mycket lämplig för att understödja tarmfunktionen hos avmagrade eller kolikbenägna hästar. LinuStar ger dessutom
värdefullt skydd av tarmslemhinnan också hos hästar som har utvecklat magsår.

– Högt innehåll av skyddande slemämnen
– Högt innehåll av Ω-3-fettsyror
– Krossning eller kokning behövs ej
– Understödjer pälsbytet

PATENTERAD FÖRBEHANDLING
Den skonsamma förarbetningen vid krossning ger små sprickor i linfröskalet. Fröet har därmed fortfarande fullt skydd av sitt skal och har inte utsatts för oxidation och efterföljande destruktion. Men så snart det krossade fröet kommer i kontakt med vatten eller matsmältningsvätska, sväller skalet upp och slemämnena samt de andra näringsämnena kommer att vara tillgängliga för hästen.

Användning för magen
LinuStar blötläggs i kallt eller ljummet vatten i ca 25 minuter, slembildningen blir snart synlig. Blandas med fördel i fodret eller i Irish Mash. Slemämnena lägger sig som en skyddande
film äver slemhinnan i magsäcken.

Användning för tarmen
LinuStar utfodras torrt tillsammans med det vanliga fodret. Linfröerna sväller och frigör då slemämnena senare i matsmältningssystemet vilket ger en skyddande film på tarmslemhinnan.

SAMMANSÄTTNING
Lättkrossade gyllengula linfrön

UTFODRINGSREKOMMENDATION
10-20 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
tillsammans med kraftfodret eller uppblandat i Irish Mash. Vid behov kan det ges upp till den dubbla mängden.
Vid magproblem:
Häll över varmt vatten över LinuStar och låt dra i ca. 25 min. Utvecklingen av slemämnen ses omedelbart. Ges tillsammans med fodret eller uppblandat i Irish Mash. Slemämnena bildar en tunn beskyddande film över magslemhinnan.
Vid tarmproblem:
LinuStar ges torrt tillsammans med fodret. Linfröna sväller upp först under passagen genom matsmältningskanalen och slemämnena bidrar som skydd för tarmslemhinnan.

1 mått = ca 110 g

FÖRPACKNINGAR
Hink 3 & 10 kg

 Råprotein16,0 %  
 Råfett30,0 %  
 Råfibrer18,0 %  
 Ballaststämnen27,0 %  
LinuStar

LinuStar

MicroVital®

Foto: Slawik

Foto: Slawik

Spårämnes- och vitaminbooster

MicroVital tillför mineraler och spårämnen i biologiskt högupptaglig form för att snabbt utjämna brister. MicroVital används till hästar som har problem med hälsan, välbefinnandet och även sviktande prestationer.

– Högt innehåll av zink, koppar och mangan
– Snabb transport av näringsämnen till målvävnaderna
– Fungerar även vid liten mängd, hög upptaglighet
– Snabba och synliga resultat

Det är många situationer som ökar behovet av spårämnen. Speciellt pälsbyte som två gånger om året tär på hästens reserver. Likaså ökas behovet när hästen utfodras med stora mängder spannmål och protein, under stressande uppstallningsförhållanden, avel, hårt arbete eller en hög ålder. Hos stressade eller immunsviktande hästar, vid allergier och hos hästar med ämnesomsättningsstörningar är behovet också högre.

BRISTANDE GRUNDUTFODRING
Den vanligaste grundfodringen med gräs, hö eller hösilage med tillägg av spannmål är som regel inte tillräcklig för att täcka hästens behov av spårämnen. Utarmning och ensidig gödsling av betesmarker och åkermarker – välkänt är bristen på selen – och brist på örter med högt mineralinnehåll är förhållanden som kan leda till bristsymptom.

BRISTSYMPTOM
I första hand dålig hårrem, trötthet, mental spändhet, försämrat immunförsvar, dåligt foderutnyttjande med dåligt hull som följd, uppsvälldhet, sviktande fertilitet eller tillväxt,
utvecklingsstörningar och fodringsrelaterade sommareksem är en del av problemen som hästar med näringsbrist kan drabbas av.

UTJÄMNING MED HÖGUPPTAGLIGA MINERALER
Organiskt bundna mineraler och spårämnen kan hittas i t.ex. aminosyra-kelater, som sockerföreningar eller i ämnen som jäst, alger eller mjölkprodukter. Inte alla organiskt bundna
mineralkombinationer upptas dock lika bra av organismen.

NATURLIGA, REGULATORISKA AMINOSYROR
Naturliga, vegetabiliska, regulatoriska proteinbyggstenar är ett av foderforskningens senaste resultat. De understödjer spårämnenas och vitaminernas funktion i hästen och optimerar hälsa och prestation. Det har speciellt betydelse för immunförsvaret, ämnesomsättningen, hästens förmåga att tåla psykisk press och för effektiv återhämtning efter ansträngning.

VITALITET, HÄLSA OCH NYA KRAFTRESERVER
MicroVital är ett fodertillskott till hästar där man med en kombination av organiskt bundna mineraler, spårämnen och reglerande aminosyror snabbt och effektivt utjämnar näringsbrister. För att uppnå maximal effekt har stor vikt lagts på både det bästa urvalet och högsta möjliga kvalitet

När pälsbytet ger problem, när immunförsvaret sviktar, när en oförklarlig trötthet eller sviktande prestationer uppträder tillsammans med nervositet eller bristande förmåga att klara av psykisk stress, kan orsaken vara en brist på spårämnen och andra mineraler. I många fall är ett vanligt mineralfoder inte tillräckligt. MicroVital jämnar ut dessa brister och ger snabba och synliga resultat.

SAMMANSÄTTNING
M n kärnor fänkålsfrön) 9 %, morötter, havsalgmjöl, vört, ärtprotein, kallpressade oljor (linfrö, solroskärnor, majsgroddar) 3 %, äppelsirap, salt, vetekli, vitlök, vindruvskärnextrakt, koriander, libsticka

UTFODRINGSREKOMMENDATION
15-20 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
tillsammans med det vanliga fodret.

TIPS
För att säkra acceptans vänj hästen successivt med ganska små mängder och öka långsamt. Blanda gärna med mash!

1 mått = ca 120 g


FÖRPACKNING
Hink 3 & 10 kg

 Råprotein15,0 %   Kalcium2,0 %  
 Råfett9,3 %   Fosfor0,4 %  
 Råfibrer6,0 %   Magnesium1,0 %  
 Råaska13,0 %   Natrium1,0 %  

NÄRINGSFYSIOLOGISKA TILLSATSÄMNEN PER KG

 Vitamin E2.000 mg   Vitamin B6350 mg  
 Vitamin B1350 mg   Vitamin B1250 mcg  
 Vitamin B2650 mg   Biotin5.000 mcg  
 Järn2.500 mg   Kobolt10 mg  
 Zink7.500 mg   Selen9 mg  
 Mangan7.000 mg    
 Koppar1.000 mg     
MicroVital

MicroVital

MoviCur®

Foto: Toffi

Foto: Toffi

Rörelsefrihet

Under senare år har det blivit allt tydligare att olika näringsämnen spelar en väsentlig roll gällande utvecklandet av led- och senskador och vid generella rörelsestörningar. Tillförseln av mineraler, spårämnen, essentiella fettsyror och antioxidativt verkande vitaminer tillsammans med flera ämnesomsättningsaktiverande örter förbättrar hästens välbefinnande.

– Högt innehåll av aktiva örter
– Högt innehåll av biotekniskt förädlad brun
hirs som källa till organiskt bunden selen
– Högt innehåll av fleromättade fettsyror

SMIDIGA LEDER TILL ALLA
Under flera år har MoviCur med sitt breda innehåll av näringsämnen varit ett mycket uppskattat tillskott till hårt arbetande tävlingshästar, unghästar samt slitna äldre hästar och andra hästar med led- och senskador.

DEN GRÖNLÄPPADE MUSSLAN SOM FORSKNINGSOBJEKT

En viktig ingrediens i MoviCur är extrakt från den Nya Zeeländska grönläppade musslan. Enligt den marinbiologiska forskaren John Croft påverkar musslan flera olika biologiska funktioner i rörelseapparaten, men enligt hans studier är musslan som mest effektiv då den används som ett extrakt med certifierad effekt. Först och främst handlar det om ett stärkelsekomplex som håller de inflammationsaktiverande vita blodkropparna i schack utan att kroppens motståndskraft försämras. För det andra innehåller musselextraktet långkedjade fettsyror och specifika enzymer som främjar bildandet av gynnsamma prostaglandintyper vilka på ett skonsamt sätt gör att inflammationer upphör.

DEN GRÖNLÄPPADE MUSSLANS HEMLIGHET
John Croft påtalar också en tredje verkningsmekanism. Försörjningen av mucopolysackarider, också i form av de välkända glukonnäringsämnena – protein/sockerföreningar – som kroppens broskceller normalt själva bildar.
Dessvärre är hästens kost ofta för ensidig och en långvarig brist kan hämma bildandet av glukosaminoglykanerna. De används till uppbyggnad av brosk, ger ledvätskan dess smörjande egenskaper och ledbrosket dess tryck- och stötdämpande egenskaper.

EFFEKTIVT NÄRINGSTILLSKOTT
Samverkan mellan den grönläppade musslan och en välbalanserad mix av näringsämnen som örter, fermenterad brun hirs och åkerfräken samt kiselkällor, kollagenbildande proteiner, havsalgextrakter med vävnadsskyddande effekter samt en specifik spårämnesförsörjning och en rad olika marina näringsämnen ger MoviCur sin helt enastående kombinationseffekt.
Kroppen får möjlighet att både på kort och lång sikt återbilda och bygga upp bindväv, senor, ledband och skelett. Ytterligare innehåller MoviCur vitamin E, Ω-3-fettsyror från musselextrakten och linfrön samt sockerkomplex
från brunalger, vilket tillsammans utgör naturliga aktiva substanser som skyddar vävnaden. Med en hälsosam och balanserad utfodring är det möjligt att undvika nedsatt rörlighet, nedbrytning av ledbrosk och förtunning av ledvätskan som därmed förlorar sina smörjande egenskaper.

SAMMANSÄTTNING
Majsgroddar, kornflingor, malt, örter (björkblad, åkerfräken, kamomill, maskros, gullris) 12 %, oljefrön (linfrön, solroskärnor, fänkålsfrön) 8 %, hirs, kallpressade oljor (linfrö, solroskärnor) 4 %, havsalgmjöl, vitlök, vindruvkärnextrakt, öljäst, morötter, äppelsirap, nya zeeländska grönläppade musslan (GLME) ® Biolane 3 %, betblast, spirulinaalger, kalciumkarbonat (marint och mineraliskt), himalaya-kristallsalt, salt, betfibrer, äppelmäsk, magnesiumacetat, vetekli, fruktättika, ärtprotein

UTFODRINGSREKOMMENDATION
Vid uppstart, skada eller under rehabilitering: 40 g per 100 kg kroppsvikt dagligen tillsammans med det övriga fodret och bra grovfoder/gräs. Underhåll och som stöd vid daglig prestation: 20 g per 100 kg kroppsvikt dagligen.
Innehåller mjöl från musslor och ska inte ges till idisslare.

1 mått = ca 115 g.

FÖRPACKNING
Hink 10 kg
Refill 5 kg

 Råprotein15,0 %   Kalcium1,8 %  
 Råfett10,3 %   Fosfor0,6 %  
 Råfibrer7,5 %   Magnesium0,4 %  
 Råaska13,0 %   Natrium0,6 %  
   Lysin1,0 %  
   Methionin2,0 %  
 Vitamin A76.000 IE   Vitamin B12190 mcg  
 Vitamin D38.500 IE   Biotin1.600 mcg  
 Vitamin E5.500 mg   Calcium-D-Pantothenat100 mg  
 Vitamin C2.400 mg   Kolin2.000 mg  
 Vitamin B180 mg   Niacin200 mg  
 Vitamin B2120 mg   Folinsyra20 mg  
 Vitamin B655 mg    
 Järn800 mg   Kobolt5 mg  
 Zink1.000 mg   Selen2,8 mg  
 Mangan800 mg   Jod10 mg  
 Koppar300 mg    
MoviCur

MoviCur

Hestaplus Zink

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tillskottsfoder till hästar med spårämnensbrist

Dietetiskt kompletteringsfoder till hästar

HÖGKONCENTRERADE ENSKILDA NÄRINGSÄMNEN
Såväl för skolmedicinen som för den alternativa medicinen är det viktigaste att stimulera kroppens egna egenskaper till läkning. Därför är en behovsanpassad fodring helt nödvändig. Näringsbrister kan – om de inte jämnas ut – försena behandlingens resultat.

TILlDELNING
Den nödvändiga behandlingstiden beror inte endast på hur framskridet underskottet är, men i hög grad också av vilket näringsämne som det handlar om. Det kan ta flera månader upp till år innan ett zinkunderskott är utjämnat medan selenunderskott relativt snabbt kan jämnas ut.

TIPS
Som uppföljning på en målinriktad kur ska hästar som visar tecken på brist på spårämnen fodras så att nya bristproblem undviks. I detta sammanhang är Hesta Mix, StrukturE eller NaturMüsli lämpligt som basfoder, medan MicroVital kan sättas in som ett koncentrerat stöd.

Zinkbrist kan leda till:
– Hudproblem såsom håravfall, torr och fjällande hud, klåda
– Störningar i immunförsvar
– Hovproblem (störningar i tillväxten)
– Nedsatt foderutnyttjande, tarmstöringar
– nervositet

Hestaplus-produkterna används endast i samråd med veterinär då insatsen av dessa preparat kräver ett blodprov med diagnostisering av den aktuella bristen eller en grovfoderanalys som visar på näringsbrister.

SAMMANSÄTTNING
Fermenterade majsflingor, öljäst, sojaflingor hydrotermisk förbehandlade (GMO-fri), vört, lättkrossade oljefrön (linfrön, solroskärnor) 10 %, kallpressade oljor (linfrön, solroskärnor) 6,5 %, gurkmeja, äpplevinäger

UTFODRINGSREKOMMENDATION
Ca 3,5 g per 100 kg kroppsvikt dagligen.

Rekommenderad utfodringsperiod ca. 8 veckor.

1 mått = ca 12 g Hestaplus

FÖRPACKNING
Burk 1 kg

 Råprotein17,0 %    Kalcium0,13 %  
 Råfett12,7 %    Fosfor0,40 %  
 Råfibrer4,0 %    Magnesium0,10 %  
 Råaska2,5 %    Natrium0,10 %  
 Näringsfysiologiska tillsatsämnen per kg 
 Zink30.000 mg  
 Teknologiska tillsatsämmen per kg 
 Lecithin15.000 mg 

Gold Medal®

Foto: Toffi

Foto: Toffi

Väldefinierade muskler

Tydliga, väldefinierade muskler är kännetecken på kraft, styrka och smidighet hos hästen. Välutvecklade muskler som tål belastning är grunden för stora prestationer för tävlingshästen – och för den fina ridupplevelsen med fritidshästen. Med en målinriktad tilldelning av rätt näringsämnen kan muskelbildningen understödjas aktivt.

Alla hästar kan utifrån de individuella arvsanlagen bygga upp en välutvecklad muskulatur som tål belastning. Utöver en daglig, målinriktad och genomtänkt träning behöver
hästen också en tillräcklig mängd muskelbildande och funktionella näringsämnen.

– Understödjer muskelbildningen
– Främjar musklernas prestationsegenskaper
– Grundligt utvärderat på tävlingshästar
– Dopingfri

PROTEIN, AMINO- OCH FETTSYROR
För uppbyggnad av muskler behövs först och främst proteiner av högsta kvalitet. Proteininnehållet i de vanliga foderprodukterna som hö och spannmål är oftast inte optimalt för muskeluppbyggnad. Med en speciellt utvecklad öljäst, spirulinaalger, fermenterat malt-jästextrakt, havsalger och tillsatt L-lysin innehåller Gold Medal högupptagliga ämnen som understödjer uppbyggnaden av muskelsubstansen. Utöver proteinbyggstenarna bidrar också fettsyror från spannmålsgroddar och oljefrön till det naturliga bildandet av de berörda hormonerna. Också muskulaturens smidighet mår bra av de essentiella fettsyrorna i den kallpressade linfröoljan.

NÄRINGSÄMNEN FÖR MUSKELUPPBYGGNAD
Specifika enzymer bygger upp muskelfilamenten som buntas ihop med hjälp av stabiliserande bindvävsfibrer. Enzymerna behöver funktionella näringsämnen för att kunna fungera. Det handlar bl.a. om hela B-vitamin-komplexet och spårämnen som zink, mangan, koppar och kisel, som är tillsatt i Gold Medal i inbördes anpassade mängder. För att säkra hög upptaglighet och optimal funktion är spårämnena tillsatta i övervägande organiska komplexföreningar.

MUSKELUPPBYGGNAD KRÄVER MUSKELSKYDD
Under uppbyggande träning och under tävling kör ämnesomsättningen på högsta växeln. Under detta arbete bildas fria radikaler som angriper muskelvävnad och som delvis kan orsaka nedbrytning av vävnaden. För att skydda vävnaden mot fria radikaler neutraliseras dessa av kroppens egna specialiserade enzymsystem, som är helt beroende av tillgängligheten av spårämnen såsom zink, koppar, mangan och selen. Utöver dessa mikronäringsämnen tillför Gold Medal ytterligare vävnadsbeskyddande element i form av alger, örter, öljäst, morötter samt naturligt vitamin E. Gold Medal utgör därmed en effektiv kombination av fysiologiskt
samverkande, funktionella och skyddande näringsämnen för uppbyggnad av en välutvecklad och stark muskulatur.

SAMMANSÄTTNING
Spannmålsgroddar 75 %, öljäst 7,2 %, spirulina-alger 7 %, örter (mariatistel, gurkmeja, kanel, koriander, mejram) 5 %, vört, morötter, äppelsirap, linfrön 0,5 %, betblast, havsalgmjöl, kallpressade oljor (linfrö, solroskärnor) 0,15 %, salt, vetekli, vitlök

UTFODRINGSREKOMMENDATION
Ca 40 g per 100 kg kroppsvikt dagligen 
under uppbyggnadsfasen, 20 g per 100 kg kroppsvikt som uppföljning. Ges tillsammans med det dagliga fodret. För att säkra acceptans, fodra in i små mängder.

Till högpresterande tävlingshästar rekommenderas ytterligare optimering av muskelfunktionen genom att kombinera med t.ex. SuperCondition och/eller Qelan för att uppnå såväl lösgjordhet som uthållighet.

1 mått = ca 115 g.

Obs. Täcker inte hästens grundläggande mineralbehov.


FÖRPACKNING
Hink 10 kg
Refill 5 kg

 Råprotein17,0 %   Kalcium4,50 %  
 Råfett15,0 %   Fosfor 1,50 %  
 Råfibrer20,0 %   Magnesium0,10 %  
 Råaska14,0 %   Natrium0,45 %  
   Lysin1,30 %  
 Smältbart råprotein144 g/kg    
 Omsättbar energi13,2 MJ/kg    
 Vitamin E2.000 mg   Biotin1.200 mcg  
 Vitamin B160 mg   Calcium-D-Pantothenat100 mg  
 Vitamin B270 mg   Kolin500 mg  
 Vitamin B640 mg   Niacin240 mg  
 Vitamin B12160 mcg   Folinsyra20 mg  
 Zink270 mg   Koppar45,0 mg  
 Mangan275 mg   Selen0,7 mg  

Med naturligt vitamin E

Himalayaslicksten

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naturligt, rent krystalsalt

Himalayasalt är ett mycket värdefullt, naturligt kristalliserat salt, som har uppstått för 250 miljoner år sedan genom spirande och uttorkning av en del av ”urhavet” bildat under den tid i jordens utveckling, där livet uppstod. Natursalt från Himalaya innehåller tillsammans de 84 mineraler och spårämnen som förekommer i levande organismer. Den rosa färgen beror på innehållet av dessa olika mineraler och spårämnen. Rent, naturligt kristallsalt har genom miljoner av år varit utsatt för ett enormt tryck, hurvida kristallsaltets mineraler förekommer i mikroskopiska beståndsdelar som lätt kan tas upp av kroppens celler.

Kinesiologer – som arbetar mycket med energiflödet i livsmedel – anför att kristallsaltets effekter hänger ihop med deras speciella svängningsmönster där energiunderskottet kan förskjutas. Kristallsalt tillsammans med vatten bidrar till utrensning av olika avfall- och giftämnen.

Ett komplett salt är nödvändigt för alla levande organismer för att kunna fungera perfekt. Industriellt framställt salt är rensat från essentiella mineraler och spårämnen, således att det kan innehålla natriumklorid och eventuellt tillsatt jod.

MINERALER
Innehåller 84 essentiella mineraler och spårämnen
-med innehåll av naturligt jod
-utan någon form av förorening
-utan kemisk förarbetning
-utan tillsatsämnen
Himalayasalt består till 98% av natriumklorid, men tillför samtidigt mycket sällsynta mineraler och utgör således ett viktigt näringstillskott.

FÖRPACKNING
Sten 2,5-3,5 kg med rep till upphängning