Om Oss

På gården bor Martin, Frida, Ebba, Miguel och Filipe samt hunden Zelda, katten Bobbo och massor av hästar

Fridas Hästbakgrund

Jag heter Frida Stensson, född 1985 och kommer från byn Kyrkhult i norra Blekinge. Hästar och ridning är mitt stora intresse och min passion här i livet. Jag har ridit sedan jag var ett litet barn och hade turen att växa upp på landet med hästkunniga föräldrar så att jag tidigt fick en egen ponny. Jag red också under många år på ridskola.

Efter att ha ridit in en av mina ponnyer själv, och givetvis stött på en del problem började jag att intressera mig mer och mer för själva träningen av hästen, hur den fungerar mentalt och för olika träningsfilosofier. Ett tag var jag nyfiken på westernridning. Det förde mig till en tränare vars fru tävlade nationell nivå i western medan de även hade en PRE-hingst som tränades i klassisk dressyr. Under några helgkurser  hos dem lärde jag mig otroligt mycket om både hästhantering och likheterna i god ridning oavsett disciplin. Här lärde jag mig också grunderna i Natural Horsemanship, löslongering m.m, som jag senare använt mig mycket av när jag tränat unghästar och hästar med olika problem.

Under flera år intresserade jag mig mest för hoppning, mycket på grund av att jag lärde känna en duktig ung tränare som drev tävlingsstall och en mindre ridskola i närheten av mitt hem.  Jag jobbade åt honom under lite mer än ett år, både med att ge lektioner på ridskolan, skötsel av hans tävlingshästar och som medhjälpare vid in- och
tillridning.


Genom skolans praktikperioder har jag också varit i kontakt med ridskola, hovslagaryrket, stuteriverksamhet, islandshästar och turridning, tävlingsstall och lösdrift för unghästar. 
 

När jag var 18 år tillbringade jag tre månader i Kalifornien hos hästkarlen Eitan Beth-Halachmy, på hans ranch som tränar Morganhästar i western pleasure och klassisk dressyr. Förutom mycket hårt stallarbete och skötsel av showhästar i toppklass fick jag vara med och träna allt från gröna unghästar till högt utbildade tävlingshästar.

http://www.cowboydressage.com

Jag återvände hem för att ta studenten från naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Sedan lyckades jag av en tillfällighet få jobb utomlands igen och reste den här gången till Azorerna, Portugal. På Quinta da Terca jobbade jag som turistguide med turridning på lusitanohästar. Jag ansvarade också för att sköta om gårdens 16 hästar, samt träning och utbildning av dessa och som ridlärare. Jag blev kvar på Azorerna i sammanlagt 1 ½ år och återvände hem i maj 2006.
www.quintadaterca.com


 
Tillbaka i Sverige igen 2006 kom jag i kontakt med Jim Ritter, en amerikansk hopptränare med anläggning i Skåne. Där fick jag utveckla min ridning enligt det amerikanska systemet med lätt sits, lätt hand och framåttänk i ridningen. Jag var upprepade gånger hos Jim som ”working stundent”, ibland över helger och som längst två veckor åt gången. Vi tränade under 2012 regelbundet hoppning för Jims son Trevor Ritter. 
 
2007 fick jag den fina chansen att träna dressyr för paret Per och Helene Waaler och hjälpa till i deras dressyrstall, något jag är tacksam och lycklig över. 

År 2008 påbörjade jag en utbildning i Stockholm för Christina Drangel, till ridlärare inom Integrerad ridkonst, som du kan läsa mer om både här på min sida och på www.christinadrangel.com. Utbildningen sträckte sig över 2 ½ år och min examination var i maj 2010.

Genom denna utbildningen kom jag för första gången i kontakt med Tteam och Ttouch arbete (www.ttouch.com). Jag blev intresserad av denna kloka träningsfilosofi som jag tänker lära mig mer om. Hösten 2008 var jag på fyra dagars kurs för Robyn Hood från Canada för att lära mig mer, och jag använder mig nu av flera övningar i mitt dagliga arbete med träningshästar och elever.

Jag fann sen min nuvarande hopptränare och inspiratör Mats Silfver, fälttävlansryttare med bred bakgrund. Mats hjälper mig att utvecklas vidare inom samma tänk som Jim Ritter. Han ger mig kontinuerligt stöd att komma vidare med mina egna hästar och har fyllt på min verktygslåda med mängder av bra och roliga övningar som jag även använder när jag undervisar.

2012 och 2013 tränade jag regelbundet klassisk dressyr för portugisen Paulo Bastos som jag tycker är den utmärkta kombinationen av en tränare som både är sympatisk, nogrann och kan rida bra. Det var även för Paulo som jag kom i kontakt med disciplinen Working Equitation.

En annan dressyrtränare som jag haft förmånen att rida för regelbundet under flera år och fått många värdefulla pusselbitar ifrån är Hector Carmona. Hector är den utan tvekan mest engagerade tränare jag stött på och även en av de som verkligen kämpat för att bevara de klassiska idealen och motarbeta det trender i modern dressyr som gör att hästar far illa och går sönder av felaktig träning.

2015 tog jag fälttävlanskort och startade min första debutantklass ihop med min långvarige partner Rialto <3 Förutom mängder av terrängträningar för vår vanliga tränare Mats Silfver så har jag tränat för Philippa Magnusson och Magnus Gällerdal.

2017 kom jag också för första gången i kontakt med beriden stridkonst och haft både glädje och behållning av att rida flera helgkursen för Arne Koets. Det har gett mig nya aha-upplevelser om hur man kan inverka med sitsen på sätt jag aldrig tidigare stött på samt fått rida med vapen, lans och garrocha.

Sen 2017 har jag också tränat dressyr mer eller mindre regelbundet för Cecilia Lif Wells, som med sin noggrannhet och systematik hjälpt mig mycket med vardagsridningen av både mina egna hästar och ibland de jag haft här i träning.

Jag har även haft förmånen och glädjen att få rida helgkurser för mycket skickliga utländska tränare så som t.ex. Marc de Broissia, Paul Belasik och Anja Beran.

2017 kom jag i kontakt med Lena Gunnarsson på Equestrian Fysio och begreppet VBR, Vertikalbalanserad ridning. Detta gick väl hand i hand med hur jag red och undervisade och jag fick hjälp av Lena med sitsanalys och övningar från marken för att bli mer liksidig och symetrisk. 2019 fick jag äntligen möjlighet att gå kurserna VBR 1, 2 och 3 och har sedan dess kunnat använda många av analysredskapen och övningarna när jag själv undervisar.


2019 gick en stor dröm i uppfyllelse när vi för första gången fick hit Malin Hellstedt för att hålla kurs i Fridhuset. Sen dess har hon kommit hit med några månaders mellanrum för att guida oss framåt på ridkonstens väg och hon lämnar inget mer att önska!